De informatie hieronder is inmiddels achterhaald. De zogenaamde 10-Jaren Klok begint op 01 Januari 2021. Zie het laatste bericht hierover.
Helaas moeten we constateren dat ondanks het rapport van de Nationale Ombudsman in 2016 de overheid nog steeds niet voldoende, en niet altijd correct, informeert over de nationaliteitswetgeving. We constateren dat men een fout heeft gemaakt op een Brexit informatie pagina die kan resulteren in dat later mensen hun Nederlandse nationaliteit verliezen.
Dit willen we dus graag voorkomen en voor diegene die in het VK wonen en ook een andere nationaliteit hebben is het belangrijk om deze materie goed te begrijpen. En hier praten we niet enkel over Nederlanders die ook Brits zijn, maar Nederlanders die ook een andere nationaliteit hebben, ongeacht welke andere nationaliteit. Dus ook Nederlanders die ook Frans zijn, of Nederlanders die ook Zuid Afrikaans zijn, etc. etc.
Wat is er fout?
Is het VK nu nog in de EU of niet? En hoe werkt dat met eventueel later verlies mbt de 10-Jaren Klok (RWN Art 15 lid 1c)? U kunt op onze info pagina’s lezen hoe die klok werkt en hoe men automatisch verlies van de Nederlandse nationaliteit kan voorkomen. Er zijn daar ook twee specifieke info pagina’s. te vinden mbt Brexit.
De overheid stelt incorrect op hun website dat de zogenaamde 10-Jaren Klok pas op 01 januari 2021 begint. Dit is echter niet het geval. Wij stellen dat dit fout is en dat die klok nu al tikt en begon per Brexit, 31 Jan 2020.
We hebben de overheid dan ook reeds gewaarschuwd over de fout maar wachten nog op antwoord en de fout staat nog steeds op de website. Natuurlijk is het begrijpelijk dat vanwege COVID-19 men prioriteiten moet stellen en dit soort zaken niet altijd meteen gezien worden.
Helaas is deze publicatie al enige tijd publiekelijk in te zien. En zo werden wij erop geattendeerd door Nederlanders in het VK dat deze informatie hun een andere datum gaf. Men vertrouwd in de informatie van de overheid en nam aan dat het correct is/was.
Helaas betekent het dat er waarschijnlijk verschillende Nederlanders zijn die zo ook de informatie gelezen hebben en hierdoor onjuist gerust gesteld zijn in hun wetenschap dat ze hun nationaliteit niet kunnen verliezen tot 01 januari 2031. Er bestaat dus een goede kans dat zij deze of andere informatie pagina’s niet meer gaan bezoeken en later niet alsnog de juiste informatie krijgen. En dus bestaat er voor hun de kans dat zij zo hun nationaliteit zullen verliezen in/rondom 2030.
Sinds 2019 naar het VK verhuist? Let op!
Als men sinds 01 februari 2019 van buiten de EU naar het VK verhuisde en al een andere nationaliteit had dan begon voor die mensen de 10-Jaren Klok al eerder te tikken en is niet gestopt en kan dus voor 31 jan 2030 aflopen. De 10-Jaren Klok kan volgens Art 15 lid 3 stoppen door tenminste een jaar binnen de EU te wonen. En dat is voor deze mensen dan niet het geval geweest. Let op, het VK kent geen burgerlijke inschrijving bij de gemeente zoals in Nederland en dus is het soms moeilijk te bewijzen op welke datum U precies verhuisde.
Waarom is het fout? Interpretatie?
Het gaat hier over de wetgeving mbt Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN) Artikel 15 lid 1c. Hier een screenshot van de huidige wetgeving en dit artikel. Die stelt dat de 10-Jaren Klok telt als volwassenen ook een andere nationaliteit hebben en “buiten de gebieden waarop het Verdrag betreffende de Europese Unie van toepassing is” wonen. En met dit verdrag verwijst de wet enkel naar het zogenaamde verdrag van Maastricht en niet naar het zogenaamde Terugtrekkingsakkoord ofwel de Withdrawal Agreement. Dit betekent dat per 31 Jan 2020 het Verdrag betreffende de Europese Unie NIET MEER van toepassing is.
Terugtrekkingsakkoord
Het terugtrekkingsakkoord heeft voor Nederlanders in het VK nog wel invloed over hun Britse verblijfsrechten etc. maar niet op de Nederlandse nationalteitswetgeving. En toen de wetgeving werd geschreven werd er nog niet gedacht over een eventuele transitie periode en terugtrekkingsakkoord van een lidstaat. Dus helaas.
Wel kan de overheid eventueel redeneren dat met het terugtrekkingsakkoord het verdrag betreffende de Europese Unie zo nog steeds op het VK van toepassing is. Echter, is dit wettelijk zeer glad ijs. Immers is het VK niet meer onderdeel van het verdrag betreffende de Europese Unie. Hoe zou een rechter daar over oordelen? Ondanks dat de meeste rechters in een dergelijke situatie de individu zeker zullen begrijpen zijn ze gelimiteerd in hun mogelijkheden tot correctie. Ondanks dat iemand buiten zijn schuld of wetenschap zijn nationaliteit kan verliezen kan de rechtbank dit doorgaands niet corrigeren. Ook wanneer de schuld duidelijk bij de overheid ligt. Wel zijn er eventuele andere oplossingen mogelijk.
NIDV heeft het zelf fout, of…!?
Afhankelijk van de reactie van de overheid willen we dus zien waarom zij denken dat de informatie correct is/was. Mochten zij het rechtstechnisch kunnen aantonen dat het “verdrag betreffende de Europese Unie” inderdaad nog “van toepassing is” op het VK dan moeten we ons natuurlijk excuseren. Oops! Better be safe than sorry! dan maar. Mocht dit het geval zijn dan zullen we ons in het stof gooien en om vergiffenis vragen. Maar mocht U vanuit onze informatie eerder een paspoort hebben aangevraagd dan heeft het tenminste geen desastreuze gevolgen gehad.
Wat kunt U doen?
Verlies komt veel voor bij mensen die de wetgeving niet goed kennen of begrijpen, en/of die paspoort kosten willen besparen. Om niet de Nederlandse nationaliteit in zo’n situatie te verliezen is het belangrijk dat U (o.a.) een geldig Nederlands paspoort blijft houden. Zolang U het Nederlands paspoort verlengt herstart de zogenaamde 10-Jaren-Klok op de datum van afgifte. Er zijn ook andere documenten/manieren. Meer informatie op onze info pagina’s.
10 Jaar is ver weg! De toekomst?
Op het ogenblik zien we dat er eventuele wetswijzigingen komen die hier invloed op kunnen hebben. Het is dus zaak dat als U ook een andere nationaliteit heeft de wetgeving in de gaten houd. U kunt dit bijvoorbeeld doen door ons te blijven bezoeken of door aanmelding van onze nieuwe persoon gerichte nieuwsbrieven.
Wat kan de overheid en/of politiek doen?
- Wij vragen de overheid om Nederlanders in het VK ook op andere wijze actief te informeren over een correctie.
- Wij stellen voor dat de overheid en politiek een wetswijziging ondersteunt waardoor mensen die vanwege foutieve informatie hun nationaliteit hebben verloren hun nationaliteit terug kunnen krijgen. Retrospectief zoals nu ook mogelijk via Tjebbes.
Brexit datum?
Waarom 31 Jan 2020 en niet 01 Februari 2020? Omdat het VK een uur tijdsverschil heeft met de rest van Europa werd overeengekomen dat Brexit zou plaatsvinden om 23:00 op 31 Jan 2020, Britse tijd. U blijft dus zeker tot 31 januari 2030 en tot 23:00 uur ‘s-avonds Nederlands. Vanwege dit tijdstip kunnen mensen die in het VK wonen en later op 31 Jan 2030 te horen krijgen dat ze eventueel te laat zijn dit betwisten. Gelukkig vermeld Nederland tot nu toe 01 februari 2020 als de dag dat het VK niet meer in de EU was. Hoe dan ook, wees op tijd en laat het niet op een dag aankomen.