De Nationaliteit Info Paginas zijn opgesteld door Mr Paul Munsell en Kris von Habsburg.
Kris von Habsburg woont al meer dan 25 jaar in den vreemde (Engeland, Thailand, China, Ierland, Australië, VS, etc). Hij heeft internationale ervaring met werken, huwelijk, scheiding, kinderen, en zowel zijn kinderen als hijzelf hebben ook een andere nationaliteit erbij. Hij heeft ook een paar jaar als consulair medewerker gewerkt en daar kennis opgedaan van zaken zoals afgifte van paspoorten, nationaliteitswetgeving, consulaire bijstand etc. Kris geeft verschillende instanties, stichtingen en politici advies op dit gebied. Hij is erg begaan met de problematiek en het leed dat veroorzaakt is en wordt door de huidige nationaliteitswetgeving, zoals het scheiden van gezinnen en het vereenzamen van ouderen. Hij herkende al snel hoe de nationaliteitswetgeving Nederlandse immigranten en hun families raakt en dat het ook anders kan.
Mr Paul Munsell woont zo’n 30 jaar in het buitenland (VS, Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). Hij heeft Franse en Duitse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Georgetown Universiteit te Washington DC en de George Mason University, Virginia. Daarna studeerde hij politieke wetenschappen en rechten aan de Institut d’Études Politiques de Paris en de Université de Paris (Panthéon-Assas) te Parijs. Paul heeft de Facebookgroep “Netherlands/Dutch Nationality Law Changes 2010 & Latent Dutch” opgericht. Volgens de Nederlandse ambassade te Washington was Paul de eerste Nederlander in Noord-Amerika die de optieverklaring in 2010 voor de “Latente Nederlanders” heeft afgelegd. Omdat de officiële informatie van de overheid vaak aanleiding geeft tot verwarring of onduidelijkheid, geeft hij aan organisaties en advocaten advies over het Nederlanderschap.
Waarom deze pagina’s en niet enkel een verwijzing naar de officiële pagina’s van de overheid?
De overheid wordt door velen bekritiseerd vanwege de onduidelijke informatie die zij verstrekt. Ook de Nationale Ombudsman kwam in 2016 tot die conclusie na een onderzoek. Ondanks dat we sindsdien wat verbetering in de informatieverstrekking zien, blijft deze nog erg beperkt. Daarnaast zal de overheid niet altijd zelfstandig uitleggen hoe men van de wet gebruik kan maken en dus welke rechten U heeft. Bovendien concluderen we helaas dat nog steeds door de overheid veel fouten worden gemaakt. Zo zijn er diverse rapporten over overheidspersoneel die foutieve informatie verstrekken, soms met desastreuze gevolgen. Dit komt vaak voort uit het feit dat men niet de hele wet kent of volledig begrijpt. Bovendien kent de nationaliteitswetgeving veel uitzonderingen en voorwaarden en is ze daardoor zeer gecompliceerd. Ook het delen van eigen ervaringen en situaties van individuen (soms jaren of decennia geleden) op internet en de sociale media zorgt voor verwarring. Zo was de wet vroeger net even anders en behoorde persoon A tot een uitzondering, terwijl persoon B nu met de huidige wet te maken heeft en/of waarschijnlijk een andere situatie heeft. Met de volgende pagina’s hopen we dan ook mensen te informeren, te waarschuwen en te helpen. De bedoeling is dat U zelf de oplossing en antwoord vind. Heeft U meer hulp nodig dan kunt U vragen stellen. Maar voordat U vragen stelt vragen wij U de betreffende informatie paginas te lezen. Wij zullen op de pagina’s ook naar de wetgeving en/of andere pagina’s van de overheid verwijzen.
Drie belangrijke punten om te onthouden:
- De huidige Nederlandse nationaliteitswetgeving staat het hebben of verkrijgen van een andere nationaliteit in principe NIET toe en U kunt zo (ongemerkt) automatisch de Nederlandse nationaliteit verliezen.
- Er zijn voorwaardelijke uitzonderingen die het hebben van een andere nationaliteit erbij toch mogelijk maken.
- Wanneer men eenmaal tot een uitzondering behoort, bestaat er later nog altijd het gevaar dat men later alsnog de Nederlandse nationaliteit (ongemerkt) automatisch verliest door de zogenaamde tien-jaren klok.
De meest gebruikte uitzonderingen
Kreeg U Uw andere nationaliteit na 1 april 2003? Dan verliest U de Nederlandse nationaliteit (automatisch, onmiddellijk en zonder recht op beroep), tenzij U tot een van de uitzonderingen behoort. De huidige uitzonderingen:
- U bent geboren in het land van Uw andere nationaliteit. En U woonde daar op het moment dat U de andere nationaliteit aannam.
- U woonde voor het bereiken van volwassenheid leeftijd (18 jaar) vijf jaar in het land van Uw andere nationaliteit.
- U bent getrouwd met iemand die de andere nationaliteit heeft.
Deze uitzonderingen gelden niet als U de nationaliteit van Oostenrijk aanneemt. Dan verliest U de Nederlandse nationaliteit wel. Lees verder op de info pagina’s.
Politiek en wetswijzigingen
De schrijvers zijn politiek neutraal en geen voor- of tegenstander van politici of politieke partijen. De politiek heeft natuurlijk wel een grote invloed op de wetgeving en wat dat betreft hopen wij dat U deze problematiek overweegt wanneer U stemt. Heeft U, of Uw kinderen, een andere nationaliteit dan is het verstandig dat U de politiek en toekomstige wetsvoorstellen en wijzigingen in de gaten houdt.
Bedankt
Onze dank aan iedereen die helpt om mensen te informeren en zo te beschermen. Speciale dank aan:
De Stichting GOED (Grenzeloos Onder Een Dak) die de informatie ook verspreid en die ons initieel hebben gevraagd voor deze informatie.
De Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) die de informatie ook verspreid.
En dank aan beide organisaties voor de goede samenwerking en het mee-publiceren en mensen informeren.
Info Kopieren?
Andere organisaties, nieuws, krant, radio, TV, informatie websites, en dergelijke die onze informatie willen gebruiken zijn altijd welkom. Neem contact met ons op. Waarschuwing, kopieer de info niet over zonder contact met ons op te nemen. We willen graag weten waar de informatie verspreid word zodat bij updates iedereen de informatie kan bijwerken.
DISCLAIMER
Alle informatie en adviezen moeten door de lezer zelf geverifieerd worden alvorens actie te ondernemen. Elk advies op deze website is om U te helpen de juiste antwoorden te vinden en U de juiste richting op te helpen. De informatie en het advies hier kan ongewild fouten bevatten. De situatie kan van persoon tot persoon verschillen. Daarnaast kan de wet, zoals hier omschreven, net veranderd zijn of in de (nabije) toekomst veranderen.
De inhoud op de website/webpagina is van algemene informatieve aard. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.U bepaalt zelf de waarde van de informatie voor uw eigen situatie. U blijft zelf verantwoordelijk voor de acties die u onderneemt of laat aangaande uw nationaliteit. We raden overigens aan om, aangaande uw specifieke situatie, een specialist en/of advocaat op de nationaliteit en eventuele immigratie wetgeving te raadplegen en kunnen U daarbij helpen.
De eigenaar van deze website aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die zou kunnen voortkomen uit het gebruik van informatie of links op deze website. De website/webpagina bevat hyperlinks naar websites van derden, waarover de eigenaar van deze website geen zeggenschap heeft en er derhalve niet voor in kan staan dat de inhoud van deze websites juist, volledig en actueel is. De eigenaar van deze website is niet aansprakelijk voor welke schade dan ook, direct of indirect, die op enige wijze is ontstaan of voortvloeit uit Het gebruik van de website/webpagina en de inhoud, of de wijziging of de niet beschikbaarheid van de website en de inhoud.
Ziet U een fout of heeft U aanvullende informatie? Neem dan contact met ons op.