Aan U de keuze. Hier onze gedachtes hierover:

Nederlands paspoort

Het paspoort is een reisdocument dat door andere landen geaccepteerd wordt. Als buitenlander woonachtig in Uw gastland is het waarschijnlijk een vereiste dat uw kind een eigen paspoort heeft. Maar er zijn landen waar dit niet altijd noodzakelijk is om in het land te blijven, bijvoorbeeld met Permanent Residency in Australië of in de Verenigde Staten. Daarnaast kunnen mensen met meerdere nationaliteiten op hun andere nationaliteit en paspoort reizen. Het is echter goed dat de Nederlandse overheid de nationaliteit van Uw kind na de geboorte bevestigt, zodat hier in de toekomst geen misverstand over kan ontstaan. Uiteindelijk blijft een geldig paspoort het meest geaccepteerde bewijs van het Nederlanderschap.

Voordelen

  • Het voordeel van een paspoort is dat dit een internationaal erkend reis- en identiteitsdocument is.
  • Het voordeel van een paspoort is dat de afgifte langdurig centraal geregistreerd wordt. Bij verlies zoekt men de makkelijker gegevens op.
  • Het voordeel van een paspoort is dat Uw nationaliteit bevestigd wordt en dat Nederlandse gemeenten en ambassades dit in de toekomst via het centraal systeem kunnen verifiëren.
  • Het voordeel van een paspoort is dat het 10 jaar geldig is voor volwassenen en 5 jaar voor kinderen onder 18 jaar.
  • Het voordeel van een paspoort is dat als U een Burger Service Nummer (BSN) heeft, het BSN voorin Uw paspoort staat (uitgifte voor 2014), of op de achterkant van de houderpagina (uitgifte na 2014). Enkel indien U dit reeds eerder had.
  • Het voordeel van een paspoort is dat als U buiten NL (inclusief Bonaire, Sint-Eustatius en Saba), Aruba, Curaçao, Sint-Maarten of een andere lidstaat van de EU woonachtig bent en een andere nationaliteit naast de Nederlandse hebt, U rekening moet houden met de “10-Jaren Klok”. De regel is dat binnen de termijn van 10 jaar een nieuw paspoort (of Nederlandse identiteitskaart of Verklaring van Nederlanderschap) moet zijn verstrekt; alleen de aanvraag daartoe is dus niet voldoende. Na afgifte van het document gaat een nieuwe periode van 10 jaar in.
  • Het voordeel van een paspoort is dat iedereen zijn eigen paspoort heeft. Sinds 21 september 2009 worden kinderen niet meer bijgeschreven in het paspoort van hun ouder(s) en moeten een eigen paspoort hebben.
  • Het voordeel is dat de documentatie bij afgifte van een paspoort bij de overheid voor een 5 jaar geldig paspoort 11 jaar word bewaard, en voor een 10 jaar geldig paspoort 16 jaar word bewaard. Mocht U het paspoort verliezen dan kan men Uw gegevens dus opzoeken en verifiëren.

Nadelen

  • Het nadeel van een paspoort is dat U hiervoor naar de ambassade of consulaat moet reizen. Kinderen moeten ook aanwezig zijn bij hun aanvraag.
  • Het nadeel van een paspoort is dat sommige consulaire posten geen paspoortaanvragen meer aannemen.
  • Het nadeel van een paspoort is de hogere kosten (inclusief eventuele reiskosten etc.).

——— versus ———

Nederlandse identiteitskaart

Voordelen

  • Het voordeel van een nationale identiteitskaart is dat deze 10 jaar geldig is.
  • Het voordeel van een nationale identiteitskaart is dat deze bevestigt dat U Nederlander bent op de dag waarop de kaart wordt verstrekt. Uw Nederlandse nationaliteit staat duidelijk vermeld op de identiteitskaart.
  • Het voordeel van een nationale identiteitskaart is dat de kaart als reisdocument geldig is voor alle EU-landen, EER-landen, Andorra, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland.
  • Het voordeel van een nationale identiteitskaart is dat de afgifte langdurig centraal geregistreerd wordt. Bij verlies zoekt men de vorige gegevens op.
  • Het voordeel van een nationale identiteitskaart is dat Uw nationaliteit bevestigd wordt en dat Nederlandse gemeentes en ambassades dit in de toekomst via het centraal systeem kunnen verifiëren.
  • Het voordeel van een nationale identiteitskaart is dat als U een Burgerservice Nummer (BSN) heeft, het BSN op de achterkant van de identiteitskaart vermeld staat.
  • Het voordeel van een Nederlandse identiteitskaart is dat als U buiten NL (inclusief Bonaire, Sint-Eustatius en Saba), Aruba, Curaçao, Sint-Maarten of een andere lidstaat van de EU woonachtig bent en een andere nationaliteit naast de Nederlandse hebt, U rekening moet houden met de “10-jaren klok”. De regel is dat binnen de termijn van 10 jaar een nieuwe Nederlandse identiteitskaart (of paspoort of Verklaring van Nederlanderschap) moet zijn verstrekt; alleen de aanvraag daartoe is dus niet voldoende. Na afgifte van het document gaat een nieuwe periode van 10 jaar in.

Nadelen

  • Het nadeel van een nationale identiteitskaart is dat U hiervoor naar de ambassade of consulaat moet reizen. Kinderen moeten ook aanwezig zijn bij hun aanvraag.
  • Het nadeel van een paspoort is dat veel consulaire posten geen aanvragen voor een nationale identiteitskaart meer aannemen.
  • Het nadeel van een nationale identiteitskaart is de hogere kosten (inclusief eventuele reiskosten etc.).
  • Het nadeel van een nationale identiteitskaart is dat veel landen in de wereld (buiten de EU) deze niet als voldoende bewijs van nationaliteit of reisdocument erkennen.

——— versus ———

Verklaring van Nederlanderschap (ook “Bewijs van Nederlanderschap” genoemd)

Voordelen

  • Het voordeel van een Verklaring van Nederlanderschap is dat deze bevestigt dat U de Nederlandse nationaliteit heeft.
  • Het voordeel van een Verklaring van Nederlanderschap is dat deze meestal per post en sinds kort (Maart 2020) per email, aangevraagd kan worden en dat U meestal niet persoonlijk naar de ambassade of het consulaat hoeft te gaan.
  • Het voordeel van een Verklaring van Nederlanderschap is dat de kosten lager zijn dan voor een paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart.
  • Het voordeel van een Verklaring van Nederlanderschap is dat deze de klok herstart voor een volgende 10 jaar.
  • Het voordeel van een Verklaring van Nederlanderschap is dat als U buiten NL (inclusief Bonaire, Sint-Eustatius en Saba), Aruba, Curaçao, Sint-Maarten of een andere lidstaat van de EU woonachtig bent en een andere nationaliteit naast de Nederlandse heeft, rekening moet houden met de “10-Jaren Klok”. De regel is dat binnen de termijn van 10 jaar een nieuwe Verklaring van Nederlanderschap (of paspoort of Nederlandse identiteitskaart) moet zijn verstrekt; alleen de aanvraag daartoe is dus niet voldoende. Na afgifte van het document gaat een nieuwe periode van 10 jaar in.

Nadelen

  • Het nadeel van een Verklaring van Nederlanderschap is dat het een A4-papiertje is, dat kwetsbaarder is dan een paspoort (honden, katten, kinderen, koffie, brand, slordigheid, enz.).
  • Het nadeel van een Verklaring van Nederlanderschap is dat de afgifte nu centraal via de 24/7 BZ Servicecentre gaat en men ons tot nu toe niet kon vertellen hoe lang dossiers bewaard worden. Voorheen was de bewaartermijn voor ambassades drie jaar, nu is dat dus onduidelijk. De administratie kan dus na een periode opgeruimd/vernietigd worden en kan dus niet meer ingekeken worden in het geval van verlies van Uw A4’tje.
  • Het nadeel van een Verklaring van Nederlanderschap is dat het geen identiteits- of reisdocument is en meestal alleen door Nederlandse instanties geaccepteerd wordt.
  • Het nadeel van een Verklaring van Nederlanderschap is dat het in de post verloren kan gaan.

Wat moet U eventueel overleggen?

Voor alle drie documenten moet U zo goed als dezelfde bewijsstukken overleggen. Na afweging van de voor- en nadelen adviseren wij een paspoort. Zoek de informatie voor de paspoortaanvraag procedure op de officiële website van de Rijksoverheid “Nederlander Wereldwijd” of bij de betreffende ambassade. Per woonland vraagt men om verschillende extra bewijsstukken. U kunt bij alle consulaire posten en ambassades terecht die paspoort aanvragen innemen. Dit hoeft niet perse in Uw eigen woonland. U kunt ook op Schiphol en bij bepaalde (beperkte) gemeenten in Nederland een paspoort aanvragen. Op Pagina 3 Nationaliteit door Geboorte geven we wat meer informatie mbt een eerste paspoortaanvraag voor kinderen.

Bewijs van Uw nationaliteit zolang het geldig is?
Nee, welk document dan ook, dit is enkel een bewijs van Uw nationaliteit op de dag van afgifte. Uw nationaliteit kunt U namelijk ook verliezen ondanks dat U nog een van deze documenten heeft. De geldigheidsdatum op een reisdocument bvb betekent niet altijd dat U tot die datum Nederlander bent of zal blijven. Deze stelling wordt natuurlijk gecompliceerd voor diegene met meer dan een nationaliteit en de zogenaamde 10 Jaren Klok. Uw nationaliteit is een status. De documenten zijn enkel (belangrijke) papiertjes.

DISCLAIMER
Alle informatie en adviezen moeten door de lezer zelf geverifieerd worden alvorens actie te ondernemen. Elk advies op deze website is om U te helpen de juiste antwoorden te vinden en U de juiste richting op te helpen. De informatie en het advies hier kan ongewild fouten bevatten. De situatie kan van persoon tot persoon verschillen. Daarnaast kan de wet, zoals hier omschreven, net veranderd zijn of in de (nabije) toekomst veranderen.

De inhoud op de website/webpagina is van algemene informatieve aard. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.U bepaalt zelf de waarde van de informatie voor uw eigen situatie. U blijft zelf verantwoordelijk voor de acties die u onderneemt of laat aangaande uw nationaliteit. We raden overigens aan om, aangaande uw specifieke situatie, een specialist en/of advocaat op de nationaliteit en eventuele immigratie wetgeving te raadplegen en kunnen U daarbij helpen.

De eigenaar van deze website aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die zou kunnen voortkomen uit het gebruik van informatie of links op deze website. De website/webpagina bevat hyperlinks naar websites van derden, waarover de eigenaar van deze website geen zeggenschap heeft en er derhalve niet voor in kan staan dat de inhoud van deze websites juist, volledig en actueel is. De eigenaar van deze website is niet aansprakelijk voor welke schade dan ook, direct of indirect, die op enige wijze is ontstaan of voortvloeit uit Het gebruik van de website/webpagina en de inhoud, of de wijziging of de niet beschikbaarheid van de website en de inhoud.

Ziet U een fout of heeft U aanvullende informatie? Neem dan contact met ons op.