Vandaag zie je veel blijde Nederlanders die in het VK wonen want vandaag is de zogenaamde Brexit Noodwet aangenomen. We waren hier erg actief in en voorstanders van de wetgeving. Maar helaas zit er nog een grote ‘maar’ aan vast. De wet is nog niet actief en zal pas geactiveerd worden zodra men vind dat de rechten van Nederlanders in het VK niet voldoende zijn gewaarborgd. Velen die er wonen, en ook politici, vinden dat nu al het geval. Echter krijgen we de indruk dat de regering zelf zich minder zorgen maakt over deze Nederlanders in den Vreemde.
Deze wet is per 30 juni 2020 aangenomen maar voorlopig nog niet actief!
Voor: SGP, VVD, PvdA, GroenLinks, PvdD, 50PLUS, OSF, SP, D66, FVD en Fractie-Otten.
Tegen: PVV, CDA en ChristenUnie.
Namens alle Nederlanders in het VK onze dank aan de menselijke ondersteuning en stemmen van de voorstanders.
Wat betekent nog niet actief? Dit houd in dat de wetgeving pas actief word als men vind dat de rechten van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk ‘onvoldoende‘ zijn gewaarborgd. Het woordje voldoende of onvoldoende is hét hete hangijzer en kan verschillend worden overwogen. De regering en staatssecretaris hebben eerder aangegeven dat zij zelf vinden dat de huidige situatie voldoende is. Daarbij moet voor zulke Koninklijke Besluiten ook het advies van de Raad van State worden ingewonnen, en ook deze waren kritisch op deze wet. Het is dus nog niet duidelijk of de wet geactiveerd zal worden. Voorstanders in de Tweede en Eerste Kamers kunnen daar misschien nog wel invloed op uitoefenen maar voorlopig blijft de onzekerheid voort duren.
In de Eerste Kamer heeft men verschillende malen naar de ondersteuning van Nederlanders in den Vreemde en andere organisaties verwezen. Het is duidelijk dat de complexe wetgeving en de vaak ongewilde schrijnende situaties nog altijd niet bij iedereen in Nederland bekend zijn, ook niet bij alle politici. De problematiek wordt vaak pas duidelijk als men internationaal leeft en bij multinationale families. We blijven hier aandacht voor vragen en ondersteunen het recht om een normaal leven in den vreemde te mogen leiden, zonder de banden met het moederland of familie te moeten verbreken.
Wat kunt U doen?
Nu is het nodig om aan te tonen dat de rechten onvoldoende zijn beschermd. Bent U een advocaat en kunt U dit rechtstechnisch beredeneren en aantonen dan bent U zeer welkom. Maar nog belangrijker is praktische voorbeelden van de gemiddelde Nederlander in het VK. Wat is er voor U nu veranderd? Of wat gaat er voor U nu veranderen? Word U nu na Brexit als EU onderdaan negatief benaderd of behandeld? Misschien door individueen, organisaties, Uw werk of de overheid? Welke problemen ondervindt U nu, of voorziet U voor later? Hoe verschilt dat met voor Brexit? Als U deze informatie alvast wilt opschrijven dan kunt U dat later of nu met ons delen. Verschillende belangen organisaties overwegen om een gezamenlijk onderzoek hiervoor op te zetten. Zodra dat klaar is kunt U daar anoniem of met naam terecht. U hoeft niet te wachten en kunt natuurlijk ons nu al mailen.
En hoe werkt die wet?
Hier vind U de laatste informatie met betrekking tot deze wetgeving en wat het voor U kan betekenen.
https://www.nederlanders-in-den-vreemde.org/12-brexit-noodwet-voorstel-35130-r2119/