Met veel frustratie merk ik op dat het voorstel weer aangepast is. In het huidig voorstel is de achttien maanden enkel voor diegene met Settled Status. Ondanks dat we dit eerder verwelkomden begrijpen we eerlijk gezegd niet waarom het noodzakelijk was om voor ieder ander het op zes maanden te laten staan?
Diegene die geen Settled Status hebben maar met een andere verblijfsstatus toch een aanvraag voor de Britse nationaliteit konden starten hoeven geen jaar te wachten zoals diegene met Settled Status veelal wel moeten. Maar zo creëert men weer complexe voorwaarden en verschillende uitzonderingen waardoor het voorspelbaar is dat mensen verward zullen zijn. En degene die dit niet doorhebben lopen dus weer het risico van ongewild automatisch verlies van hun nationaliteit.
In het huidig voorstel is ook de effectieve startdatum niet geheel duidelijk. De wetgeving zal enkel van start gaan op de dag van een Brexit waarbij “geen akkoord is bereikt waarin de rechten van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk voldoende zijn gewaarborgd”. Het woord voldoende staat mijn inziens open ter interpretatie en dus is het afwachten hoe men hier gebruik van maakt. Is het enkel bij een Hard Brexit, of ook bij een Brexit waar men een ‘Deal’ heeft die niet genoeg doet voor de rechten van de Nederlanders in het VK? En wie gaat dat bepalen?
De problematiek van de huidige wetgeving word zo weer eens gekopieerd. Men creëert verschillende uitzonderingen en verschillende voorwaarden waardoor zelfs de gemiddelde ambtenaar soms niet weet hoe de vork in de steel zit, laat staan de burger. Het gedrocht groeit nog steeds.
Voor diegene die graag willen weten hoe het wetsvoorstel er nu uitziet hebben we een pagina gemaakt waar de laatste versie en uitleg bijgehouden zal worden. Hier de link er naar toe.
Dinsdag 29 October 2019 om 20:45 heeft men een plenair debat in de Tweede Kamer over het huidig voorstel. Hier kunt U het live zien: npo-politiek